Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва обяви днес сушата в страната за

...
Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва обяви днес сушата в страната за
Коментари Харесай

Президентът на Зимбабве обяви сушата в страната за национално бедствие

Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва обяви през днешния ден сушата в страната за национално злополучие и сподели, че страната му се нуждае от помощи на стойност над 2 милиарда $, имайки поради, че милиони нейни жители са на ръба на глада, съобщи Ройтерс. 

Преди Зимбабве сходни изказвания направиха Замбия (в края на февруари) и Малави (миналия месец), напомня Ройтерс, като прецизира, че сушата, породена от резултатите на глобалния природен феномен " Ел Ниньо ", поражда филантропична рецесия в южната част на Африка. " Ел Ниньо " е естествено метеорологично събитие, обвързвано с нарушение на моделите напразно, което води до по-високи температури на повърхността в източната и в централната част на Тихия океан, разяснява Ройтерс.

По думите на президента на Зимбабве пред представители на медиите над 2,7 милиона души в страната са обречени на глад тази година. Държавният глава добави по време на брифинга в столицата Хараре, че дъжд съвсем не е валял на 80 % от територията на страната.

" Предварителните оценки демонстрират, че ни е нужна сума в порядъка на два милиарда $, с цел да може страната да се намеси с действия, с които да реагира на обстановката ", съобщи Мнангагва. Той добави, че държавното управление ще даде преимущество на развъждането на зимните култури и ще работи взаимно с частния бранш за увеличение на вноса на зърно.

Служители на хуманитарни организации, измежду които и Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации, грижили се за прехраната на над 270 000 души в четири района на Зимбабве от януари до март, са алармирали, че ситуацията с глада в страната е " тежко ", показва Ройтерс.

 

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР